Arnis, Eskrima i Kali

obuka za telohranitelje

EFS Arnis

EFS ARNIS je nastao kombinovanjem filipinsko-indonežanskih sistema borenja (kali, arnis i eskrima) u kojima se dominantno koristi hladno oružje (palice, noževi itd.) kao i borenje golim rukama (destrukcije, napadi na nerve) i rvačke tehnike (dumog).

Istorijat ovih veština se ne može sa sigurnošću utvrditi, ali je sigurno da su nastale pod uticajem raznih borilačkih stilova u civilizacijama kao što su Kina (kung fu), Japan (judo, karate, jiu jitsu), Španija i Francuska (stilovi evropskog mačevanja). Korišćeni su kao ratničko-gerilske veštine u borbi protiv raznih osvajača i kolonizatora (Španci, Francuzi, Amerikanci) kao i u međusobnim sukobima plemena.

Popularizaciju u svetu doživljavaju sedamdesetih godina XX veka dolaskom Remy Presas-a osnivača modernog Arnisa u Ameriku. Iako su u svetu, posebno u Americi, veoma popularni i cenjeni, ovi sistemi borenja kod nas još uvek nisu dovoljno poznati u svetu borenja.

U EFS filipinski sistemi borenja ulaze preko wing chun-a (tehnike leptir mačeva) i modern arnisa (po liniji Remy Presas-a) čime EFS postaje zaokružen sistem borenja koji pokriva sve distance.

Kao posebna sekcija u okviru EFS akademije Arnis se vežba od 2006 godine. Kroz sistematski organizovan program učenici se uvode u veštinu borenja jednom palicom, dve palice, nožem i drugim rekvizitima. Pored osnovne borilačke uloge bavljenje Arnisom razvija i druge sposobnosti kao što su kreativnost, koordinacija, poboljšanje reflexa i opšteg psiho-fizičkog stanja. Aenis takođe pomaže i u razvoju neke druge veštine koju praktičar već poznaje.

Ne zahteva ekstremnu fizičku pripremljenost tako da ga mogu vežbati svi, bez obzira na pol i uzrast.

© EFS Sva prava zadržana. Powered by Pro Web Team